هماوردگاه

مدیریت در شبکه چیست؟و مزایای آن

مدیریت شبکه ای چیست؟

مدیریت شبکه ای را میتوان نوع و شکل تازه ای از ساختارها و زیرساخت های فعالیت سازمانی است که امروزه استفاده از آن برای سازمان های مختلف ضرورت دارد.

از مدیریت شبکه ای برای تهیه، بهره برداری، نگهداری و ایمن سازی زیرساخت های شبکه استفاده میشود. در مدیریت شبکه ای باید از برنامه ها، ابزارها و فرآیند های لازم بهره برد. مدیریت به معنی به کارگیری منابع مادی و انسانی به شکلی موثر و کارآمد است. در حقیقت منابع و افراد برای رسیدن به اهداف مشخص شده در سازمان به کار گرفته میشوند.

این اهداف بر اساس نظام ارزشی مورد قبول در سازمان تعیین میشوند. حال مدیریت شبکه ای نوع و شکل تازه ای از برنامه ریزی برای ساختارها و زیرساخت های فعالیت سازمانی است که مزایای زیادی به همراه دارد. از جمله آن ها میتوان به افزایش هم گرایی، هم فکری و همکاری در سازمان ها اشاره نمود.

 

 

لزوم استفاده از مدیریت شبکه ای:

مدیریت شبکه ای منابع شبکه را به شکلی کارآمد، موثر و سریع در دسترس کاربران قرار میدهد. همچنین بهینه سازی سلامت شبکه با استفاده از تجزیه و تحلیل خطا و مدیریت عملکرد تضمین میشود..هدف اصلی در مدیریت شبکه اطمینان از کارآمد و روان بودن عملکرد زیر ساخت شبکه است.

مزایای استفاده از مدیریت شبکه ای :

بروز هر گونه مشکل و اختلال میتواند هزینه گزافی را برای شبکه به ارمغان بیاورد. مدیریت شبکه ای این اختلالات پرهزینه را به حداقل میرساند و سبب صرفه جویی در زمان و هزینه ها میشود. بسته به اندازه سازمان و فرایندهای تحت تاثیر ممکن است این اختلالات میلیون ها تومان ضرر را به همراه داشته باشند.
علاوه بر هزینه های مالی، اعتبار و شهرت مجموعه آسیب میبیند، این مسئله جلب اعتماد دوباره مشتریان و همکاری بلند مدت با آنها را با مشکل مواجه میکند.

بهترین متد مدیریت شبکه:

مدیریت شبکه میتواند اصول متفاوتی داشته باشد. برای مثال مدیریت شبکه ای در یک سازمان دولتی اصولی کاملا متفاوت از شبکه های خصوصی دارد. البته این تفاوت ها مدیریت شبکه ای را در هر حوزه ای کاملا مجزا نمیکند. برنامه ریزی یکی از اصولی است که شما را برای رسیدن به بهترین متد مدیریت شبکه یاری میکند.
در پایان امیدواریم مقاله “مدیریت شبکه ای چیست ” برای شما مفید واقع شده و اطلاعات خوبی را در این زمینه در اختیارتان قرارداده باشد.

وظایف مدیریت شبکه:

به طور کلی وظایف مدیر شبکه در برگیرنده نصب (Installation)، پیکربندی (Configuration)، گسترش (Expandation)، محافظت (Protection)، ارتقاء (Upgrade)، تنظیم (Tune) و تعمیر (Repair) شبکه می‌باشد.
مدیر شبکه وظیفه مراقبت از بستر سخت افزاری شامل کابل ها (Cables)، سوئیچ ها (Switchs)، مسیریاب ها (Routers)، سرورها (Servers)، سیستم های کلاینت (Clients) و بستر نرم افزاری اعم از سیستم عامل‌ها (Operating Systems)، سرویس‌ها (Email Server, Web Server, Application Server , …)، مکانیزم تهیه نسخه پشتیبان (Backup Software) و پایگاه داده ها(DataBases) را برعهده دارد.
یکی دیگر از وظایف مهم مدیر شبکه رسیدگی به امور کاربران شبکه، پاسخ گویی به سؤالات، دریافت مشکلات کاربران و برطرف نمودن آن‌ها و همچنین آموزش کاربران می‌باشد.

اجرای تمام این وظایف در یک شبکه کامپیوتری بزرگ نیاز به کار تمام وقت دارد. شبکه های بزرگ همواره دچار تغییرات هستند. کاربران زیادی در رفت و آمد هستند. قطعی در بستر شبکه به وفور اتفاق می افتد و بحران ها یکی پس از دیگری در حال وقوع هستند. امّا شبکه های کامپیوتری کوچک معمولاً پایدارتر هستند و بعد از راه اندازی و پیکربندی نیاز به صرف زمان زیادی برای مدیریت و پشتیبانی شبکه ندارند.

بدون در نظر گرفتن اندازه یک شبکه کامپیوتری تمام مدیران شبکه می بایست موارد ذیل را به نحو احسن انجام دهند:

ارتقاء تجهیزات : 

مدیران شبکه می بایست همواره در رأس تصمیم گیری برای خرید و تهیه تجهیزات شبکه باشند. بهترین تأمین کننده های تجهیزات را بشناسند و از مناسب ترین تجهیزات برای هر بخش از شبکه استفاده نمایند. به طور مثال از هارد دیسک های با کیفیت و با عمر طولانی برای تهیه نسخه پشتیبان(Backup) استفاده نمایند. در صورتی که احساس می کنند عمر مفید برخی تجهیزات به سر رسیده است اقدام به تعویض و ارتقاء آنها نمایند، چون در صورت بروز Failure سخت افزاری ممکن است قطعی چند ساعته و حتی چند روزه در شبکه به وجود آید. البته فراموش نشود که استفاده از تجهیزات به روز، مساوی است با استفاده از آخرین تکنولوژی ها، که این امر جذابیت فراوانی برای مدیران شبکه دارد.

پیکربندی :

پیکربندی شبکه از اصلی ترین وظایفی است که بر عهده مدیر شبکه می باشد. مدیر شبکه باید در صورت اضافه شدن یک دستگاه جدید، به طور مثال یک سوییچ و یا کامپیوتر جدید، آن را طبق ساختار شبکه به نحو مناسبی پیکربندی نموده و در شبکه مستقر نماید.

ارتقاء نرم افزارها : 

هرگاه که شرکت های نرم افزاری اقدام به انتشار یک نسخه جدید از محصولات خود می کنند. مدیر شبکه می بایست پس از اطلاع از اخبار منتشره در این خصوص، اقدام به مطالعه و بررسی پیرامون نسخه جدید نموده و ضمن در نظر گرفتن معایب، مزایا و همچنین جوانب ارتقاء به نسخه جدید، عملیات ارتقاء را با برنامه ریزی و احتیاط کامل انجام دهد. به طور مثال اگر شما از سیستم عامل ویندوز سرور در شبکه خود استفاده می کنید، برای ارتقاء به نسخه های بالاتر می بایست مسیر های مهاجرت(Migration) را با توجه به سرویس های نصب شده بر روی هر سرور شناسایی نموده و پس از انتخاب بهترین مسیر با استفاده از ابزارهای مناسب، ارتقاء (Upgrade) به نسخه جدید را انجام دهید.

به روزرسانی :

شرکت های نرم افزاری تا زمان انتشار نسخه جدید از محصولات خود، اقدام به ارائه وصله ها (Patches) برای بر طرف نمودن باگ ها و مشکلات امنیتی نرم افزار خود می کنند. مدیران شبکه با استفاده از راه کارهای مناسب Patch Management، در بازه های زمانی مشخص این Patch ها را بر روی نرم افزارها و سیستم عامل های شبکه نصب نموده و عملیات به روز رسانی (Update) نرم افزارها را با حساسیت بالایی انجام می دهند.

مراقبت از عملکرد شبکه : 

یکی از عباراتی که مدیران شبکه در طول روز دریافت می کنند عبارت “شبکه کند است” می باشد. یک مدیر شبکه حرفه ای از ابزارهای مناسب برای سنجش Performance شبکه استفاده می کند تا دقیقا بداند چه میزان ترافیک و در کجای شبکه در حال جا به جا شدن است. با این کار می تواند تصمیمات درست برای بهبود عملکرد شبکه اتخاذ نماید.

امور روزانه :

مدیران شبکه می بایست امور جاری روزانه همچون تهیه نسخه پشتیبان، آرشیو کردن دیتاهای قدیمی، آزاد سازی فضاهای بلااستفاده از منابع سرور و … را انجام دهند. یکی از نکات ظریفی که در امور روزانه می بایست مورد توجه قرار گیرد رفع مشکلات شبکه قبل از مطلع شدن کاربران است. مطمئناً وقتی شما مشکلات را بدون اینکه کسی متوجه شود حل می کنید نباید انتظار تقدیر و تشکر داشته باشید، این از ویژگی های شغل مدیر شبکه است.

آرشیو نرم افزار :

تهیه یک آرشیو از نسخه های مختلف نرم افزارهای مورد نیاز سازمان اعم از انواع سیستم عامل ها، ابزارهای شبکه و نرم افزارهای کاربردی کاربران می تواند یک امر مهم در مدیریت شبکه های کامپیوتری باشد. زمانی را تصور کنید که مدیرعامل یک سازمان انتظار نصب فوری نرم افزار مایکروسافت آفیس را بر روی لپ تاپ خود دارد و شما به عنوان مدیر شبکه چاره ای جز دانلود این نرم افزار از اینترنت ندارید در حالی که اینترنت شما به علت مشکلات فنی از سمت شرکت سرویس دهنده قطع شده است.

کلام آخر:

پردیس فناوری کیش دوره هایی در خصوص مدیریت شبکه درنظر گرفته است جهت ثبت نام کلیک کنید.

 

ارتباط‌با‌ما : 
تلفن : ۰۲۱۶۶۱۷۶۱۹۶       ۰۲۱۶۶۵۶۹۷۶۲      ۰۹۰۵۹۶۲۶۹۰۰
نشانی : خیابان جمالزاده‌شمالی بعد از بلوار‌کشاورز پلاک ۴۱۴ طبقه ۳ واحد ۵
شبکه‌های اجتماعی پردیس‌فناوری‌کیش :
سامانه آموزش‌مجازی رهیاران : www.rahyaranlms.ir 
کانال‌تلگرام kishtech@ 
 اینستاگرام    rahyaranlms            kishtech.ir 
آپارات     kishtech