توسعه مدیریت چیست؟و اهداف آن
مقدمه:
توسعه مدیریت مفهوم کلی است که توصیف کننده روشهایی است که سازمانها به کارکنان در توسعه مهارتهای شخصی و سازمانی خود کمک میکنند. افزایش مهارت مدیران از طریق توسعه مدیریت برای عملکرد مؤثر سازمان حیاتی است. این به دلیل قدرت مدیر برای تأثیرگذاری بر سازمان از طریق نظارت بر کار سایر کارکنان صورت میگیرد.
تعریف توسعه مدیریت:
از سال ۱۹۵۰، توسعه مدیریت یا توسعه اجرایی برجستهترین حوزه مدیریت پرسنل یا منابع انسانی بوده است که «انقلاب مدیریت» نیز نامیده میشود. توسعه مدیریت یک فرآیند سیستماتیک برای آموزش و رشد مدیریت است که به وسیله آن افراد با کسب دانش، مهارت، بینش و نگرش به مدیریت مؤثر مدیران، کارکنان و کل سازمان کمک میکنند.
بنابراین توسعه مدیریت، به معنای هر فعالیت برنامه ریزی شده یا هدایت شدهای است که توسط یک مدیر انجام میشود تا به کارکنان کمک کند تا به صورت آگاهانه بتوانند وظایف و مسئولیتهای مدیریتی خود را به شایستگی انجام دهند.
برای کسب آموزش در حوزه توسعه مدیریت دو راه وجود دارد که به شرح زیر هستند:
-شرکت فعال و هوشمندانه در دورههای رسمی آموزش توسعه مدیریت
-یادگیری فنون مدیریت از طریق تجارب واقعی شغلی در محیط کار
یک سازمان باید برنامه آموزش و فرصتهای توسعه را به مدیران فعلی خود و همچنین مدیران بالقوه ارائه دهد و دامنه گستردهای را برای امور کاری فراهم کند. اما باید توجه داشت که برنامههای آموزشی مانند مطالعات موردی، سخنرانیها، چرخش شغل و سایر موارد نمیتوانند به طور خودکار، خروجی سریع مدیران را تضمین کنند.
لطفا توجه داشته باشید که هیچ فردی نمیتواند شخص دیگری را توسعه دهد. مهمترین برنامه آموزشی، تلاشهای فردی خود شخص است. در تحلیل نهایی، خودسازی یکی از مؤلفههای مهم هر برنامه توسعه مدیریت است. اشتیاق به پیشرفت باید از درون فرد ناشی شود و یک مدیر باید خود را توسعه دهد. به عبارت دیگر، خود انگیزشی محور برنامه توسعه مدیریت است.
مدیریت عالی باید فضایی را ایجاد کند که در آن توسعه شخصی تشویق و تسهیل یابد.
برنامه توسعه مدیریت باید بر اساس سه اصل زیر باشد:
-برنامه توسعه بر پایه توسعه فردی است.
-برنامه توسعه باید تفاوتهای فردی را تشخیص دهد.
-برنامه توسعه یک فرآیند طولانی مدت است و یک مدیر نمیتواند یک شبِ آن را به نتیجه برساند.
ماهیت توسعه مدیریت:
توسعه مدیریت یا توسعه اجرایی یک فرآیند و برنامه آموزش یافته و برنامه ریزی شده ناشی از آموزش و رشد است که به وسیله آن مدیر در هر سطح از سلسله مراتب مدیریت، دانش، مهارت، بینش و نگرش برای مدیریت مؤثر کارکنان استفاده میکند.
البته بیشتر سازمانها فقط میتوانند فضای مطلوبی را برای توسعه مدیران ایجاد کنند. در هر برنامه توسعه مدیریت، توسعه فردی عامل اصلی تعیین موفقیت برنامه توسعه اجرایی خواهد بود. به عبارت دیگر، شرکت کنندگان در این برنامه باید ظرفیت یادگیری و توسعه را داشته و باید انگیزه بالایی برای دستیابی به اهداف برنامه ریزی شده داشته باشند.
اهمیت توسعه مدیریت:
استعداد اجرایی مهمترین سرمایه یک سازمان است. این مهم در ترازنامه شرکت نشان داده نشده، اما بر رشد، پیشرفت، سود و ارزش سهام بیش از سایر داراییهای شرکت تأثیر میگذارد
در حقیقت، مدیریت باید علاوه بر آنچه در برنامه ریزی و توسعه محصول انجام شده است، برای مراقبت و رشد مردان و زنانی که دارای استعداد مدیریتی هستند نیز تلاش کند. در چرخه حیات یک سازمان، موفقیت فعلی عمدتاً محصول سه نوع اقدام مدیریتی است که در گذشته انجام شده است:
-انتخاب علمی افراد مناسب در کادر مدیریتی
-قرار دادن افراد مناسب در شغل مناسب
-اطمینان از اینکه مدیران با موقعیت مناسب میتوانند طبق انتظارات رشد کنند و میتوانند هم نیازهای سازمان و هم نیازهای خود را برآورده سازند. در کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه، مدیریت تنها عاملی است که به عنوان اصلیترین گزینه برای گشودن نیروهای توسعه اقتصادی عمل میکند.
هیچ کسب و کاری بدون رشد و توسعه کارکنان خود نمیتواند به موفقیت ادامه دهد. این امر به دلیل گسترش سریع و باورنکردنی فن آوری است که کارکنان متخصص و واجد شرایط را برای مدیریت یک کسب و کار پیچیده و پویا طلب میکند.
محتوای توسعه مدیریت:
سه زمینه وجود دارند که میتوان از آنها در آموزش توسعه مدیریت استفاده کرد:
-دانش: مدیران سطح پایین به مهارتهای فنی نیاز دارند، در حالی که مدیران سطح بالاتر به مهارتهای اداری قابل توجهی نیاز خواهند داشت.
-مهارت: شامل مهارتهای فنی، مهارتهای روابط انسانی و مهارت مفهومی است. یعنی ترکیبی از بینایی، تخیل و هوش که این مهارتها را در بر میگیرد.
-نگرشها: برای تبدیل شدن به مدیران شایسته از طریق همدلی، یعنی توانایی قرار دادن خود در موقعیت دیگران و درک ذهن آنها، درک مفهوم کار تیمی و شناخت ارزشهای انسانی است.
امکانات توسعه مدیریت:
میتوان روشهای زیر را برای توسعه مدیران انجام داد:
۱. امکانات خارجی:
-آموزش مدیریت در دانشگاه و سایر مؤسسات آموزش عالی و ارائه دورههای تخصصی برای مدیران علاقه مند به عنوان مثال؛ مدیریت بازاریابی، مدیریت صادرات، مدیریت مالی، مدیریت پرسنل و سایر موارد
-سمینارهای مدیریتی، کنفرانسها و کارگاههای آموزشی در انجمنهای مدیریتی یا مؤسسات آموزشی
۲. امکانات داخلی:
-هنر تفویض اختیار
-چرخش شغلی
-تبلیغات و نقل و انتقالات شغلی
-مربیگری توسط مدیر ارشد
-مدیریت چندگانه به عنوان مثال؛ عضویت در کمیتهها و هیئت مدیرههای کوچک
چرخش شغل به معنای انتقال مدیران از شغلی به شغل دیگر به صورت هماهنگ و برنامه ریزی شده است. فرد تحت آموزش شخصی است که در حال آموزش است تا در آینده، وظایف و مسئولیتهای کاملی که در حال حاضر توسط مافوق خود انجام میشوند، به او تفویض شوند. شخصی که تحت آموزش است به عنوان دستیار عمل میکند. همچنین، اعضای هیئت مدیره فقط در سطح مشاوره فعالیت میکنند.
تکنیکهایی برای توسعه مدیریت:
اکنون که در مورد هدف گستردهتر توسعه مدیریت بحث میکنیم که به شما اجازه میدهد به سراغ تکنیکهای رایج در حوزه مدیریتی بروید:
۱-آموزش حین کار:
آموزش در حین کار، بخش اول هر برنامه توسعه مدیریت است. آموزش شغلی به این معناست که مدیر ضمن انجام فعالیتهای روزمره خود، آموزشهای مورد نظر را نیز فرا میگیرند. معمولاً سازمانهای بزرگ برای توسعه آموزشهای خود در داخل و خارج از سازمان از تیمهای آموزشی استفاده میکنند. دورۀ آموزش بسیار متفاوت است و میتواند از یک روز تا چند ماه طول بکشد.
۲-چرخش شغلی:
چرخش شغل روش دیگری برای آموزش مدیران برای مقابله با چالشهای جدید و ناآشنا است. چرخش کار به مدیران یک رویکرد دارای راه حل را ارائه میدهد و ارزش آنها را به عنوان کارکنانی که قادر به کار در بخشهای مختلف هستند، افزایش میدهد. به عنوان مثال اگر کسی برند تجاری را مدیریت کند، میتواند در موقعیت فروش قرار بگیرد تا نیازهای مشتریان را بهتر درک کند.
۳-مربیگری:
مربی گری فرآیندی است که در آن یک فرد ارشد معمولاً یک آموزش فراگیری را در دستیابی به اهداف شخصی و شغلی آموزش میدهد. این روش با تکنیک آموزش شباهتهایی دارد اما در مورد مربیگری، موضوع تجزیه و تحلیل امور وجود دارد؛ اما مهمتر از همه اینکه، فرآیند مربیگری ترکیبی از راهنمایی و آموزش است.
۴-برنامههای دانشگاهی:
آموزش برنامه آکادمیک ممکن است کمترین قسمت عملی توسعه مدیریت باشد اما هیچ برنامه توسعه مدیریتی بدون این مورد کامل نیست! به هر حال، برنامه آکادمیک ترکیب کاملی از دانش علمی و نظری و مهارت عملی است که یک مدیر را عالی میسازد. همچنین این مهم به روزترین دانش را در اختیار مدیران قرار میدهد.
کلام آخر:
یک برنامه توسعه مدیریت خوب قطعاً میتواند عملکرد یک مدیر را بهبود ببخشد. به طور خلاصه هدف از توسعه مدیریت، تولید مدیرانی است که رهبران بزرگی هستند. بهترین سازمانها در هر صنعتی، اهمیت آموزش و توسعه نیروی کار را تشخیص میدهند. این برنامهها از اهمیت فوق العادهای برای چنین سازمانهایی برخوردار هستند.موسسه پردیس فناوری کیش آموزش و دوره هایی در جهت توسعه مدیریت در شرکت ها برگزار می کند.
ارتباطباما :
تلفن : ۰۲۱۶۶۱۷۶۱۹۶ ۰۲۱۶۶۵۶۹۷۶۲ ۰۹۰۵۹۶۲۶۹۰۰
نشانی : خیابان جمالزادهشمالی بعد از بلوارکشاورز پلاک ۴۱۴ طبقه ۳ واحد ۵
شبکههای اجتماعی پردیسفناوریکیش :
سامانه آموزشمجازی رهیاران : www.rahyaranlms.ir
کانالتلگرام kishtech@
اینستاگرام rahyaranlms kishtech.ir
آپارات kishtech